צרכנות נבונה משמעותה היא לא לבחור במוצר הכי זול, לפעמים מחיר זול מדי מעיד על מוצר פגום או לחילופין על שירות לא איכותי. לא כדאי לשלם מראש ובמזומן את מחיר העסקה. רצוי לתת מקדמה בשיעור של כמה אחוזים מגודל העסקה או המוצר ואת השאר כאשר יספקו לכם את המוצר. צרכנות נבונה הינה קנייה של מוצרים נצרכים ולא קנייה אימפולסיבית אשר נובעת מפיתוי של רגע. לפני כל קנייה חשוב להפעיל מחשבה ושיקול דעת ולשקול טוב את הצורך ברכישה ואת מגבלות התקציב שלכם. ערכו השוואת מחירים, זהו הבסיס של צרכנות נבונה. כאשר אתם עורכים סקר שוק, השוו בין כמה מקומות אשר מספקים את השירות או המוצר אותו אתם מחפשים ומעונינים לרכוש או להשתמש. יחד עם זאת, יש לציין, כי השוואת מחירים צריכה להיערך על בסיס נתונים שווים. כאשר משווים מחירי מכשיר אלקטרוני או רכב ליסינג של רכב חשוב להשוות את אותו הדגם מאותה שנת ייצור אחרת השוואה אינה פיקטיבית ולא תעזור לכם להבין אף דבר. .
כחלק מצרכיה נכונה אנו צריכים לדעת ולהכיר את המילה הימנעות. חשוב להימנע כמה שניתן מתשלום בעסקאות קרדיט או בעסקת חלוקת תשלומים באשראי.
אם נרשם בכמה נקודות מהי צרכנות נבונה, נכתוב את המשפטים הבאים:
- צרכנות נבונה- קניית מוצרים שצריכים ולא מוצרים שרוצים
- צרכנות נבונה משמע לקנות במחיר שוק (לא זול ביותר- כיוון שיכול להיות מוצר פגום, ולא יקר ביותר כיוון שיכול להיות אותו מותר עם שם מותג אחר ולכן התשלום יהיה שונה.)
השוו מחירים לפני שאתם יוצאים לקניות עשו סקר שוק ובדקו בחנויות שונות ובאתרי האינטרנט של חנויות או נותני השירות ובאתרים שבהם ניתן להשוות את מחירי המוצרים. לאחר מיכן מצאתם את המקום עם המחיר הטוב ביותר- תקנו ממנו. - צרכנות נבונה- להשתמש בשירות בעלי מקצוע במחירים הגיוניים ולא לשלם כפול
- צרכנות נבונה- להגיע למצב שהעסקאות לא כוללות ריבית.
- צרכנות נבונה- חשיבה לפני שמעבירים את האשראי או מוציאים את הכסף לא צריכים – לא צורכים -כאשר אתם מתלבטים לגבי כדאיות הרכישה זכרו שאת מה שאתם צריכים לקנות הגדרתם מראש, במרבית המקרים לפני שיצאתם מהבית. אל תתפתו לקנות מוצר שלא תכננתם לקנות.
- צרכנות נבונה- מבט על כל התמונה, האם מה שאני רוצה לקנות ישנה\ ישפר או יקדם אותי באיכות חיים, בהצלחת החישוב הכלכלי שלי. או לחילופין האם אותה עסקה תגרום לי להוצאה מיותר? הוצאה שכרגע אין צורך בה? שסתם תיקח ממני כסף אבל לא תיתן את התפוקה שצריך.
עכשיו אחרי שהבנו מה זה צרכנות נבונה, בואו נכיר את הצרכן הנבון.
צרכן נבון זה לא הגדרה של שחור או לבן וזה לא ספר חוקים שכתוב וכולם הולכים דרכו. קשה לתת תשובה אחת לשאלה מיהו הצרכן הנבון. כיוון, שלכל עסקה יש כמה שיקולים העומדים מאחורי הקניה שלה. חלק מהשיקולים הינם שיקולים כספיים, משמע מה העלות של המוצר או של השירות האם זה מתאים את היכולות שלכם ועונה לכם על הדרישות, האם כאשר מוצר זה נקנה ידעתם שהקניה שלו משפיע על קניית מוצרים שונים והאם אתם משלמים בתשלומים כך שנותר לכם עוד מסגרת אשראי אבל לעומת זאת אתם נעשים כבולים במהלך החודש להוצאה נוספת וקבוע.
קיים גם שיקולים נוספים של נוחות המוצר. כאשר מדובר במוצרים שאנו משתמשים בהם באופן יומיומי להלך חייניו ועוזרים לנו בהתארגנות או בהיגיינה של הגוף. מוצרים כאלה חשוב לשים לב מהו המוצר, האם הוא אכן המוצר אליו אנו משתוקקים, האם המחיר של אותו מוצר תואם את התפוקה שלו או לחילופין המחיר מופקע ולא ריאלי למול מחירי שוק.
מכירים את שיקול ה “אני רוצה”, ” מתחשק לי”, “זה לנשמה” וכו’ כאשר אנו קונים מוצר מסויים ובראש שלנו יש את אחת מהאמירות האלה, דיי וודאי שאנו קונים פריט שאנו פחות זקוקים לו ברעים אילו אבל אנו משלים את עצמו שנוכל לקנות אותו מכיוון שבאותו רגע זה מה שאנחנו רוצים וזה באמת לנפש. (אחרי הכל כולנו עובדים כל היום רוצים לפנק את עצמנו פעם ב.. )
ישנם סיבות רבות שמניעות אותנו לרצות משהו, לא כולם שיקולים רציונליים וזה בסך הכל טבעי ובסדר, איך, אתם צריכים להיות מודעים לכך ומודעים למגבלות שלכם אשר אתם במעמד הצריכה.
כשמדובר על מדינה כמו ישראל, מדינה לא זולה משפחה ממוצעת מתקשה לסגור את החודש על פלוס אלה נופלת למינוסים כבר באמצע החודש. מרבית האנשים מצאים בחובות והלוואות מכל מיני גופים שונים. במדינה כזאת, צרכנות נבונה היא הנכונה ביותר מכדי להשאיר את הראש מחוץ למים ולהתחיל להבין מה אנו צריכים בדיוק ומה אנו רק רוצים אך לא באמת צריכים.
כאשר תתחילו להתנהל ולצרוך בדרך נבונה ותתנו מחשבה לכל סכום כסף שיוצא לכם מהכיס (כן, גם כאשר מדובר על סכומים נמוכים) אתם תתחילו לראות איך פתאום סכום הכסף שיש לכם נשאר קצת יותר אמצע החודש ואולי אם תתמידו ותלמדו להתנהל כמה שיותר, תוכלו להגיע לסוף חודש עם עוד קצת כסף שיושב בחשבון הבנק.